Mawaddah Yang Istimewa

Kisah Mawaddah : Kisah Luar Biasa

“Faisal. Saya baru sampai KL. Insya Allah, ana jangka sampai Alor Setar jam 5.00 petang. Insya Allah sempat untuk perasmian”, beritahu Dr Mahyudin Ahmad seawal jam 1.10 pagi.

Saya membuka mesej tersebut sekitar jam 5.45 pagi ketika usai mempersiapkan diri untuk menyampaikan kuliah subuh bulanan di Surau As Siddiqin, Taman Tengku Maheran.

“Tudia Dr. Pi KL ka?”, balas saya terkejut.

Pada sebelah malam, ketika bumi disirami hujan lebat beliau ada menelefon saya. Tetapi saya tidak perasan. Apabila saya menelefon balas, tidak berjawab.

Ketika sedang berforum, Dr Mahyuddin memaklumkan kepada saya bahawa ada urusan penting yang perlu diselesaikan. Pada tanggapan saya beliau mungkin akan menangguhkan perlancaran buku “Mawaddah Yang Istimewa”, sebuah buku yang ditulis olej beliau dan isteri.

“Banner saya dah serahkan pada isteri faisal. Habis ceramah reply ya. Zakat ada reben dak, reben tak ikat lagi. Stand sekali. Insya Allah ana hadir sebelah petang”, saya membaca mesej yang dihantar oleh Dr Mahyuddin ketika sedang mengendalikan bual bicara bersama Ustaz Pahrol, tetapi tidak membalasnya.

Apakan daya sebagai manusia biasa, saya terlupa untuk membalas mesej beliau sehinggalah mendapat mesej yang dihantar seawal jam 1.00 pagi.

Otak terlalu letih disebabkan jadual yang yang agak padat. Dua minggu memerah otak menyiapkan jurnal “Zakat Kedah Food Bank” untuk World Zakat Forum di Melaka. Kemudiannya aktiviti ceramah yang berturut-turut membuatkan keletihan otak dan otot.

Timbul rasa serba salah dalam diri. Pada awalnya beliau agak keberatan untuk “soft launch” buku beliau dalam program Himpunan Penulis Zakat Kedah. Tetapi saya yang “memaksa”.

“Dr nak Ustaz Pahrol Mohamad Juoi atau Dato’ Mufti rasmi?”, tanya saya pada beliau.

“Bagi Ustaz Pahrol Mohamad Juoi tak pa. Dato’ Mufti saya segan”, balas beliau.

“Tak pa Dr. Saya bagi Dato’Mufti rasmi, Ustaz Pahrol saksi”.

“Segan saya. Ustaz Pahrol tak pa. Tapi kami memang berhajat nak jumpa Ustaz Pahrol”, balas beliau.

Rasa bersalah ini timbul kerana andai tidak dipaksa sudah tentu beliau tidak bergelut untuk ke Kuala Lumpur bagi mengambil buku tersebut. Sejak awal lagi beliau menolak kerana takut buku tidak siap.

Semasa program sedang berlangsung, beliau memaklumkan bahawa buku masih belum siap. Berkemungkinan beliau tidak sempat pulang sebelum majlis perasmian penutup.

“Dr pi KL sorang ka?”, tanya saya.

“Dak. Saya mai dengan Mawaddah dan Umminya”, balas beliau.

“Tudia..Dr Mawaddah sekali”, saya membalas dalam keadaan terkejut.

“Kehidupan Mawaddah memang sentiasa ada unsur kejutan. Terpaksa kerana pencetak lewat cetak buku saya. Kalau tak mai kejan, depa tak buat”, balas beliau.

Tak dapat saya bayangkan, beliau sanggup meredah malam untuk ke Kuala Lumpur semata-mata untuk mengambil buku bersama isterinya dan anaknya Mawaddah. Kemudian berpatah balik untuk memastikan buku beliau boleh dilancarkan dalam program Himpunan Penulis Zakat Kedah. Tetapi sebaliknya berlaku. Beliau juga terlepas untuk mengikuti program yang berlangsung.

Ketika tiba di Masjid Bukhari Pantai Johor sekitar jam 7.00 malam bagi mengikuti Forum “Memberi Itu Membahagiakan”, saya menerima makluman daripada beliau bahawa beliau sekeluarga baru sampai di Jitra.

Usai solat Maghrib, terus saya tawarkan kepada beliau untuk membuat “soft launching” buku “Mawaddah Yang Istimewa” di Menara Zakat selepas Kuliah Dhuha yang disampaikan oleh Ustaz Pahrol. Beliau begitu teruja.

Tiada apa yang dapat saya bantu melainkan untuk menggembirakan hati beliau sebagai seorang ayah dan ibu yang begitu berhajat untuk mempertemukan anaknya dengan Ustaz Pahrol. Jika bukan untuk merasmikan buku, mungkin hanya sekadar menghadiahkan buku.

Alhamdulillah, pagi ini hajat Dr Mahyuddin dan isteri beliau kesampaian untuk bertemu Ustaz Pahrol serta melancarkan buku “Mawaddah Anak Istimewa”. Majlis yang diadakan di Menara Zakat mengimbau kembali kenangan lama beliau yang pernah menjalani latihan industri disini sekitar tahun 2000.

Usai solat subuh di surau tadi, saya terus mengekori beliau pulang ke rumah. Memaklumkan bahawa saya tidak dapat hadir sama pada pagi ini kerana terdapat urusan lain di luar kawasan, tetapi segala urusan berkaitan mempermudahkan urusan perlancaran buku beliau saya telah aturkan dengan kerjasama sahabat-sahabat di Lembaga Zakat.

Tahniah Dr Mahyuddin dan Kak Asmin Khassim atas buku yang diterbitkan. Semoga kisah Mawaddah ini memberikan inspirasi kepada ibu bapa, ahli keluarga, tok dan tok wan serta masyarakat untuk memahami apa yang dimaksudkan dengan Wolf-Hirchhorn Syndrome (WHS). Anda sememangnya dalam kelompok ayah dan ibu yang begitu luar biasa!

Faisal Mustaffa

#mawaddahanakistimewa

#himpunanpenuliszakatkedah

#penulisanzakatkedah

This entry was posted in Keluarga, Motivasi. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s